Przykładowe menu
dieta 1600-1800 kcal (7 posiłków)
I śniadanie, 300 kcal, nie później niż o 8:30
Kanapki ze schabem pieczonym

Pieczywo razowe 75 g (ok. 3 kromek)

Schab pieczony 40 g (3 plasterki)

Masło 10 g (2 płaskie łyżeczki)

Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów:

ogórek, sałata, pomidor

Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna

II śniadanie, 250 kcal, godz. 10:00–10:30
Kanapki z masłem i jajkiem, owoc

Pieczywo wieloziarniste 50 g (ok. 2 kromek)

Masło 5 g (1 łyżeczka)

Jajko gotowane (1 sztuka)

Brzoskwinia 100 g (1 sztuka średnia)

Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów:

ogórek, sałata, pomidor

Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna

Obiad, około 600 kcal, godz. 13:00
Zupa ogórkowa

300 ml (1 i 1/2 chochelki)

Włoszczyzna 60 g

Ogórek kiszony 80 g (1 średni)

Ziemniak 60 g (1 sztuka mały)

Oliwa z oliwek 4 g (1 łyżeczka)

Pietruszka zielona

Gołąbki w sosie pomidorowym 2–3 sztuki

Kapusta włoska 3 liście, cebula

Mięso z indyka 130 g

Ryż po ugotowaniu 45 g (3 łyżki)

Przecier pomidorowy 15 g (1 łyżka)

Oliwa z oliwek 8 g (2 łyżeczki)

Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna

Podwieczorek, około 150 kcal, godz. 16:00
Kanapka z serem topionym i surówka

Chleb graham 25 g (ok. 1 kromki)

Ser topiony 10 g (1/2 małego trójkącika)

Surówka z marchwi 200 g

Herbata owocowa bez cukru

I kolacja, około 300 kcal, godz. 18:00
Kanapki z pastą rybną:

Pieczywo wieloziarniste 50 g (ok. 2 kromek)

Masło 5 g (1 łyżeczka)

Makrela 25 g

Ser twaróg 20 g (1 łyżka)

Surówka z marchwi i chrzanu:

Marchew 100 g (1 sztuka)

Chrzan 20 g (1 łyżeczka)

Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna

II kolacja, około 100 kcal, godz. 20:00–20:30
Sucharki i owoc

Suchary bezcukrowe 15 g (1 i 1/2 sztuki)

Kiwi 90 g (1 sztuka)

Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna

III kolacja, około 100 kcal, godz. 22:30–23:00
Bułka kajzerka z masłem i mleko

Bułka* 20 g (1/3 sztuki)

Mleko 2% 100 ml (1/2 szklanki)