dcsimg

Produkty białkowo-tłuszczowe

Ciąża jest stanem, w którym produkty białkowo-tłuszczowe nie powinny podlegać szczególnym ograniczeniom. Bardzo istotne jest spożywanie białka w odpowiedniej ilości, gdyż stanowi materiał budulcowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju Twojego dziecka. Ciąża jest stanem, gdzie spożycie białka powinno być znacznie zwiększone. Zaleca się spożywanie 1–1,5 g białka na kilogram Twojej aktualnej masy ciała dziennie.
Białko zwierzęce występuje zawsze w połączeniu z tłuszczem, dlatego wybierając zwierzęce produkty białkowo-tłuszczowe, zwracaj uwagę na proporcje białka w stosunku do tłuszczu. Chude wędliny, mięso zawierają więcej białka niż tłuszczu i są bardziej zalecane.

Do produktów białkowo-tłuszczowych zaliczamy:
wędliny, mięsa, drób, ryby, nabiał, tłuszcze.

Mięso i chude wędliny, jajka możesz spożywać w większych ilościach niż zalecane ze względu na zwiększone zapotrzebowanie Twojego organizmu na białko w okresie ciąży (1,3 g białka na kg masy ciała*). Mleko i produkty mleczne spożywaj w ściśle zalecanych ilościach ze względu na zawartość laktozy.

Wędliny są bogate w białko i nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Wybieraj chudą wędlinę, możesz zjeść więcej niż zalecane ilości. Możesz tez upiec filet z indyka lub schab i ukrojone plastry zjadać jako dodatek do pieczywa.

Pasztety zawierają duże ilości tłuszczu i węglowodanów, ich spożycie będzie mieć wpływ na poziom cukru. Spożywając pasztet, nie używaj masła do pieczywa oraz zmniejsz porcje pieczywa o około 12 g (1/2 kromki). Najzdrowsze są pasztety domowego wyrobu, ze względu na skład unikaj pasztetów kupnych.

Parówki wybieraj z zawartością mięsa powyżej 70%, ponieważ zawierają zalecaną ilość białka.

Tabela nr 5
Porcje zwierzęcych produktów białko-tłuszczowych na 1 kromkę chleba o wadze 20–25g.

Wędliny Ilość (g) Miara kuchenna*
Kabanos drobiowy 15 ok. 3 cm
Kabanos wieprzowy 15 ok. 3 cm
Kiełbasa drobiowa 20 ok. 1 plasterka
Kiełbasa sucha krakowska 10 ok. 1 plasterka
Kiełbasa szynkowa z indyka 25 ok. 1 plasterka
Kiełbasa szynkowa z kurczaka 25 ok. 1 plasterka
Kiełbasa żywiecka 10 ok. 1 plasterka
Parówka z drobiu 20 ok. 1/2 sztuki
Pasztet z kurczaka 15 ok. 1 plasterka
Polędwica z indyka 20 ok. 1 plasterka
Polędwica z piersi kurczaka 30 ok. 1 plasterka
Polędwica sopocka 20 ok. 1 plasterka
Szynka z piersi kurczaka 20 ok. 2 plasterków
Szynka z indyka 20 ok. 1 plasterka
Szynka z udźca kurczaka 20 ok. 1 plasterka
Szynka z kurczaka 20 ok. 1 plasterka
Szynka wieprzowa 15 ok. 1/2 plasterka
Szynka wołowa 25 ok. 1 plasterka

*miary kuchenne podane są w przybliżeniu

Tabela nr 6
Porcja obiadowa zwierzęcych produktów białkowo-tłuszczowych.

Porcja obiadowa zwierzęcych produktów białkowo-tłuszczowych Ilość w gramach
Cielęcina, udziec 125
Indyk, pierś 140
Indyk, skrzydło 150
Indyk, udziec bez skóry 130
Kurczak, pierś bez skóry 130
Kurczak, skrzydło 140
Kurczak, udko bez skóry 150
Królik, tuszka 125
Schab z kością 125
Szynka surowa 130
Wołowina, polędwica 125
Wołowina, pieczeń 125

*miary kuchenne podane są w przybliżeniu

Ryby są polecane, ponieważ zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego spożywaj je 2–3 razy w tygodniu. Ze wzgledu na czystośc wód bardziej zalecane są ryby atlantyckie. Możesz spożywać ryby konserwowe w oleju lub w sosie własnym, ale pamiętaj, aby je odsączyć przed spożyciem. Unikaj ryb w sosie pomidorowym i konserwowych sałatek rybnych oraz ryb wędzonych. Tuńczyk jest rybą, która żyje długo i w związku z tym kumuluje duże ilości rtęci i substancji szkodliwych, dlatego jest w ciąży niewskazany. Wybieraj łososia atlantyckiego, jednak ogranicz jego spożycie ze względu na zawartość Listerii.

Tabela nr 7
Porcja obiadowa ryb.

Porcja obiadowa ryb Ilość w gramach
Dorsz 150
Flądra świeża 150
Halibut 150
Karp świeży 150
Łosoś atlantycki 125
Mintaj 150
Morszczuk 150
Pstrąg 140
Sandacz 125
Sola 150

*miary kuchenne podane są w przybliżeniu

Tabela nr 8
Porcja ryby na 1 kromkę chleba o wadze 20–25 g.

Porcja ryby na 1 kromkę chleba o wadze 20–25 g Ilość w gramach
Dorsz wędzony 30
Makrela wędzona 25
Śledź marynowany 25
Śledź w oleju 25
Śledź w śmietanie 35
Tuńczyk konserwowy w wodzie 30


Nabiał

Mleko (niezależnie od zawartości tłuszczu) ma istotny wpływ na wzrost cukru we krwi – zawiera laktozę, czyli cukier mleczny. Zaleca się zamianę mleka na jogurt naturalny, kefir, maślankę – te produkty nie podnoszą cukru tak gwałtownie.

Pamiętaj: mleko i produkty mleczne szczególnie w godzinach porannych gwałtownie podnoszą cukier we krwi – nie spożywaj ich na I śniadanie.

Zupy mleczne nie są zalecane. W wyjątkowych sytuacjach możesz spożyć zupę mleczną, ale dopiero w godzinach popołudniowo-wieczornych.

Jaja 2–3 w tyg., mogą być na twardo, miękko lub jajecznica.

Ze względu na zawartość laktozy w tabeli zaproponowano porcję produktów mlecznych zawierających 5 g węglowodanów i odpowiadających 1 zalecanej porcji w Twojej specjalnej diecie.

Tabela nr 9
Porcje produktów mlecznych zalecanych na 1 posiłek.

Porcje produktów mlecznych zalecanych na 1 posiłek Ilość (ml) Miara kuchenna*
Jogurt naturalny 2% 85 małe opakowanie
Kefir 2% 100 1/2 szklanki
Maślanka 0,5% 100 1/2 szklanki
Mleko 2% 100 1/2 szklanki
Serwatka 100 1/2 szklanki

*miary kuchenne podane są w przybliżeniu

Tabela nr 10
Porcje zamienników nabiałowych na 1 kromkę (20–25 g pieczywa).

Porcje zamienników nabiałowych na 1 kromkę (20–25 g pieczywa) Ilość (g) Miara kuchenna*
Ser twaróg chudy 20 1 łyżka płaska
Ser twaróg półtłusty 20 1 łyżka płaska
Ser twaróg tłusty 20 1 łyżka płaska
Ser twarogowy ziarnisty 30 2 łyżki
Ser homogenizowany 30 2 łyżki
Ser topiony 10 1/2 małego trójkąta
Ser żółty 10 1/2 plastra
Jajko 50 1 sztuka

*miary kuchenne podane są w przybliżeniu



Tłuszcze

Masło jest zalecane jako tłuszcz do smarowania pieczywa. Wybieraj masło zawierające minimum 82% tłuszczu. Używaj margaryny bez zawartości izomerów trans. Jeżeli spożywasz wędlinę wieprzową lub rybę, ser topiony, ser typu fromage, wyeliminuj masło.

Majonez - zamiast 1 łyżeczki masła do posmarowania chleba możesz użyć 2 łyżeczek majonezu np. do sporządzenia sałatek lub jako dodatek do wędliny.

Olej słonecznikowy, sojowy, winogronowy, kukurydziany, arachidowy spożywaj na surowo, np. do sporządzania surówek, sałatek lub do pieczywa. Oliwę z oliwek, olej rzepakowy stosuj do smażenia i na surowo.

Śmietana. Nie musisz całkowicie zrezygnować ze spożywania śmietany. Możesz ją spożywać w ograniczonych ilościach i wybieraj tę o niższej zawartości tłuszczu.

Tabela nr 11
Porcja zamienników tłuszczowych na 1 kromkę lub do przyrządzania mięs i sałatek.

Porcja zamienników tłuszczowych na 1 kromkę lub do przyrządzania mięs i sałatek Ilość (g) Miara kuchenna*
Majonez 7,5 1 i 1/2 łyżeczki
Margaryna 5 1 płaska łyżeczka
Masło 5 1 płaska łyżeczka
Olej 4 1 łyżeczka
Oliwa 4 1 łyżeczka
Śmietana 12% 35 2 łyżki stołowe
Śmietana 18% 20 1 łyżka stołowa

*miary kuchenne podane są w przybliżeniu